recept pro tento týden
GRILOVANÉ TALIÁNY V OPEČENÉ ŽEMLI, S PAPRIKOU A CIBULKOU

Talián je masová pochoutka, která se u nás poprvé objevila koncem 19. století, když v Rybné ulici na Malé straně začal podnikat italský uzenář Emanuel Uggé. Jeho netradiční masové klobásky, které se brzy staly velmi vyhledávanými, zprvu neměly své jméno, a tak jim Pražané začali říkat "Uggého pochoutka". Hovorově vešly ve známost jako tzv. Uggovky, vyslovováno Užovky. Často se však mezi lidmi říkalo: "Jdu na svačinku k Taliánovi," později: "Jdu na taliána".

Použité suroviny: 500 - 700g kvalitních taliánů, 3 papriky /zelené či červené, očištěné a nakrájené na poloviny, 1 cibule nakrájená na silnější kolečka, 1/4 hrnku balsamikového octa (balsamic vinegar) rozředěného pomerančovým džusem 1:1, 4 větší žemle a nebo bageta na cca 12 cm dlouhé kusy, nakrojená uprostřed (tak, aby se dala krásně rozevřít jako kniha)

Postup přípravy: V misce smíchejte papriky s cibulí a zálivku, a nechte malou chvíli odležet. Následně zeleninu grilujte zhruba 14 minut. Ogrilované papriky poté nakrájejte na proužky a vložte zpět do původní zálivky. Nyní ogrilujte talány, cca 10 - 12 minut. Již hotové můžete nakrájet na kolečka. Žemle jen lehce opečte a vložte do nich grilované taliány a samozřejmě i směs zeleniny - papriky s cibulí.

PAPRIKOVÁ ROŠTĚNÁ /původní staročeský recept

Hovězí roštěná se trochu naklepe, osolí, opepří, po jedné straně se zapráší moukou a poté se na sádle jen trochu zarestuje. Roštěnou vyjmeme, dáme stranou a do tohoto sádla přidáme nahrubo nasekanou cibuli, zasypeme moukou, paprikou, přidáme kyselou smetanu a zalijeme hovězím vývarem. Prohřejeme a poté opět přidáme roštěnky a necháme celé řádně dodusit, aby maso získalo svoji měkkost a jemnost.    

HRACHOVÉ CONSUMÉ

Víte jak se připravovalo již "kdysi" ..? Zde je pro vás další staročeský recept: 

120g másla a 4 žloutky se dobře utřou, přidá se 6 ostrouhaných a předem rozmočených žemlí, zelený vařený hrášek, trochu muškátového oříšku, osolíme a lehce vmícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků. Toto vše hodinu v páře vaříme.  

ŠPAGETY S ITALSKÝM VENTRICINA SALÁMEM

Ingredience:  250g špaget, 150g salámu ventricina, 40g cherry rajčat, několik oliv, stroužek česneku, 1 menší šalotka, a plus pro dochucení můžete přidat i sýr parmezánového typu

Postup: Na rozpálené pánvi bez oleje zprudka orestujeme nakrájený italský salám ventricina. Během chvilky přidáme i rozkrojená cherry rajčátka a dorestujeme společně. Následně zmírníme plamen a přidáme šalotku, česnek, olivy a případně i celou chilli papričku, pakliže chcete docílit více pikantní chuť /používáte-li sušenou papričku, nejdříve jí rehydratujte namočením do horké vody zhruba na 15 minut. Vše smícháme s uvařenými špagetami a na talíři jemně posypeme strouhaným sýrem. 

Ventricina je pikantní italský salám, původně z oblasti Abruzzo ve střední Itálii. Vyrábí se z vepřového masa, které po dochucení pepřem a chilli papričkami zraje zhruba 2 měsíce.